blog-detail

Mantelzorgen

25/05/2022

Valt iemand uit je omgeving ziek en wil je hem of haar graag bijstaan? Als mantelzorger bied je extra zorg aan familieleden of vrienden die tijdelijk of permanent hulpbehoevend zijn. Mantelzorgen is niet vanzelfsprekend. De combinatie met een vaste job en een gezin kan best zwaar zijn. Het is niet eenvoudig om alles zomaar on hold  te zetten, maar als mantelzorger sta je er niet alleen voor. 24/7 zet een aantal initiatieven en hulpmiddelen voor jou op een rijtje.

Kan ik erkend worden als mantelzorger?

Veel mensen weten of beseffen niet dat ze mantelzorger zijn. Je zorgt voor een persoon die dicht bij jou staat en omwille van ziekte, ouderdom, invaliditeit of psychische kwetsbaarheid extra zorg nodig heeft. Voor velen is dat vanzelfsprekend.

Elke situatie is anders en mantelzorg is niet iets wat je kan aanvragen. Je rolt erin. Het is wel mogelijk om een mantelzorg statuut aan te vragen. Het attest ‘algemene erkenning als mantelzorger’ kan je aanvragen bij je ziekenfonds, maar voorlopig levert dat attest je geen bijzondere rechten of voordelen op.

Daarnaast bestaat er een erkenningsattest met sociaal voordeel. Met dit attest kan je bij je werkgever 3 maanden voltijds en 6 maanden deeltijds mantelzorgverlof aanvragen. Deze erkenning kan je aanvragen bij je ziekenfonds en is één jaar geldig. Een kleine tip: over je hele loopbaan kan je maximaal 6 maanden voltijds mantelzorgverlof opnemen, ga er daarom spaarzaam mee om.

Waar kan ik als mantelzorger terecht voor informatie?

Een eerste organisatie die je als mantelzorger bovenaan je lijstje moet plaatsen is het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg. Hun website staat bomvol handige informatie, interessante tips en onmisbare tools. Neem deel aan een infosessie en training om je kennis bij te schaven en in contact te komen met andere mantelzorgers en ondersteunende organisaties.

Een tweede organisatie waar je altijd terecht kan, is de Vereniging van Gebruikers en Mantelzorgers. Ben je net gestart als mantelzorger of zit je nog met een aantal vragen, dan kan je bij hen terecht voor advies en informatie.

Daarnaast organiseren ze bijeenkomsten waar je de kans krijgt om op een informele manier andere mantelzorgers te ontmoeten. Zo leer je mensen kennen die net als jou de zorg voor iemand anders op zich nemen en kan je tips en verhalen met elkaar delen.

Word ik als mantelzorger financieel ondersteund?

Mantelzorg gaat vaak gepaard met extra kosten. In sommige gevallen heb je recht op een vergoeding. In bepaalde gemeenten kan je een mantelzorgpremie aanvragen omdat je voor iemand zorgt. Hoeveel je krijgt en aan welke voorwaarden je moet voldoen, kan per gemeente verschillen.

Daarnaast kan ook de persoon waarvoor je zorgt, recht hebben op een tegemoetkoming. Via het Agentschap Vlaamse Sociale Bescherming kan je een zorgbudget aanvragen voor zwaar zorgbehoevenden, voor ouderen met een zorgnood of voor mensen met een handicap.

Laat je goed informeren over de mogelijke vergoedingen waar je recht op hebt. Dat maakt je werk als mantelzorger al een stuk lichter.

Hulp aan huis laten komen

Tot slot is het mogelijk om hulp aan huis te laten komen. Je kan beroep doen op professionele hulpverleners om je te ondersteunen bij de zorg, het huishouden of de alledaagse klusjes. Op die manier verdeel je de lasten en blijft er voor jou meer tijd over om een luisterend oor te zijn en er ook op psychisch vlak te zijn voor de persoon die je zorg nodig heeft.

Mantelzorger word je niet zomaar en het is belangrijk om de juiste zorg te kunnen garanderen. 24/7 kan je faciliteren met de juiste producten.

Onze missie is om de levenskwaliteit van ouderen en hulpbehoevenden te verbeteren. Dat doen we door continu de meest zinvolle en kwalitatieve oplossingen te zoeken die hen toelaten in hun gewenste omgeving te blijven wonen.  Ben je op zoek naar een oplossing, maar heb je nog niets gevonden? Contacteer ons vrijblijvend.

Verdiep je verder in onze andere blogs