blog-detail

Langer thuis wonen voor senioren Hoe kan ik als hulpbehoevende mijn woning het beste aanpassen?

25/05/2022

Zo lang mogelijk en zo zelfstandig mogelijk thuis wonen, dat willen we allemaal. Toch komt er ooit een dag waarop uit bed stappen of een bad nemen minder evident is. Is dat moment bij jou aangebroken? Of twijfel je of je woning klaar is als het ooit zover is? Een aantal kleine aanpassingen in huis kunnen een wereld van verschil maken en je levenskwaliteit opkrikken.

Veiligheid voorop

Als je geleidelijk aan minder goed in staat bent om je dagelijkse routines uit te voeren, dan is het belangrijk om je woning kritisch te bekijken. Zijn er drempels waar je makkelijk over kan struikelen, zijn er scherpe hoeken aan die ene tafel waar je al meerdere keren tegenaan bent gelopen of is de rand van je bad net te hoog om er zonder gevaar in en uit te stappen?

The moove, stoel verplaatser met stoel

Met enkele kleine, goedkope aanpassingen kun je alle opgesomde zaken in een vingerknip oplossen. Denk bijvoorbeeld aan een oploopplank om de drempels te vermijden, beschermers voor op de scherpe hoeken en een badplank om vlot in en uit het bad te stappen. Aan de hand van deze eenvoudige oplossingen, kan je wat je ervoor deed, zelfstandig blijven doen zonder je te bezeren.

In sommige gevallen is er nood aan meer ingrijpende aanpassingen. Zijn trappen echt een no go geworden, dan kan een traplift de ideale oplossing zijn. Of heb je een rolstoel nodig om je te verplaatsen, dan kan het nodig zijn om de deurposten te verbreden.

Vraag advies aan een ergotherapeut

Niet alles is even makkelijk aan te passen, maar met een beetje hulp van buitenaf vind je vast en zeker een antwoord. Een ergotherapeut kan je hierbij perfect helpen.

Een ergotherapeut helpt mensen die problemen hebben bij het uitvoeren van dagelijkse handelingen. Bijvoorbeeld de trap nemen, aardappelen schillen of stofzuigen. Een ergotherapeut helpt waar en wanneer het nodig is.

Samen met jou gaat de ergotherapeut op zoek naar manieren om ruimtes anders in te delen zodat je op een veilige manier je dagelijkse handelingen kan uitvoeren. Ze geven je enerzijds advies over mogelijke aanpassingen aan je woning, zoals het installeren van een inloopdouche of een traplift. Anderzijds reiken ze hulpmiddelen aan om bepaalde activiteiten op een andere manier uit te voeren. Met een aantal simpele trucjes kan je opnieuw koken, jezelf aankleden en zonder veel gesleur uit bed komen.

Als je dat wenst, komt de ergotherapeut bij jou aan huis. Zo krijgt de hulpverlener een beter zicht op jouw persoonlijke situatie en kan hij of zij aanpassingen op maat aanreiken. Bovendien krijg je tips en een demonstratie zodat je de aanpassingen snel onder de knie krijgt.

Handige apparaten en oplossingen om je woning aan te passen

Er zijn steeds meer apparaten en oplossingen beschikbaar op de markt die het je zo eenvoudig mogelijk maken. Een zitkussen, een thuiszorgbed, een ergonomische matras of een technologisch snufje. Je kan het zo gek niet bedenken. Stuk voor stuk helpen ze je om zo zelfstandig mogelijk te wonen.

Ben je op zoek naar producten om zorgeloos te wonen of je comfort te verhogen? 24/7 voorziet een gamma aan handige hulpmiddelen. Neem een kijkje op onze website of neem contact met ons op voor meer informatie.

Verdiep je verder in onze andere blogs